Categorieën
Blog

Ik lijk steeds meer op jou

Misschien is het toeval dat ik Stef Bos ‘papa’ hoorde zingen in een fragment van De Wereld Draait Door toen ik gister de tv aanzette. Misschien is het toeval dat ik precies deze week door hopen papierwerk aan het graven ben ik het oude kantoor van mijn vader. Misschien is het ook wel toeval dat we met zijn vrienden en collega’s om de tafel gingen om de toekomst van zijn werk te bespreken – maar ik denk het niet.

Bijgeloof, daar doe ik niet aan, maar de sterke aanwezigheid van mijn vader speelde deze week duidelijk een rol. Vandaag zou hij 67 zijn geworden. Een nietszeggende leeftijd, naar mijn idee. Als baas over eigen boek(houding) had deze leeftijd niets met pensioen te maken, en voor de rest zou het alleen maar een jaar dichter bij de zeventig zijn geweest. Maar dichter bij de zeventig dan 64 is hij nooit gekomen.

Ik ben niet de enige die vaak aan hem denkt. Mensen praten graag over mijn vader. Ze vertellen me dat ze hem missen, en alle avonturen die ze met hem hebben beleefd. Een geweldige man, dat was het ongetwijfeld, maar voor mij was het gewoon mijn bazige vader en ik mis niet zijn gevoel voor taal of zijn humor, ik mis de ruzie die we hadden om de afwas, en hoe hij zeurend volhield dat ik me niet warm genoeg aankleedde.

Er zijn zoveel dingen die ik mis, maar ik mis vooral de toekomst. Ik praat graag en vaak over mijn ouders, en ik luister altijd graag naar andermans verhalen, maar als ik denk over het gemiste grootouderschap, houd ik vaak mijn mond. De gedachte dat mijn moeder en mijn vader nooit mijn kind vast kunnen houden doet me zo veel pijn, dat ik al zit te janken terwijl ik dit schrijf.

Hij zou een oude opa zijn geworden, in de letterlijke vorm van die zin. Hoewel ik hem nooit als een oude man heb gezien, is 67 oud, en ik begin voorlopig toch nog niet aan kinderen. Maar hij zou een geweldige opa zijn geweest. Ook al was hij voor mij niet de leukste vader, alles in mij weet dat hij de allerleukste opa zou zijn geweest. Hij zou van zijn kleinkinderen houden, ze stiekem snoepjes en centen toestoppen en verstoppertje met ze spelen terwijl hij ze toch nooit vond.

Ooit krijg ik een kind, en ik weet dat het gemis dan sterker zal zijn dan ooit. Jij mist zijn eerste lach, jij mist zijn eerste woord en jij mist mij wanneer ik voor het eerst ruzie met hem heb over de afwas. En ik mis jou. Ik ben dan ouder, ik heb een nieuw gezin en een nieuw thuis, zonder jouw kantoor. Dan zet ik Stef Bos’ ‘papa’ op en dan zing ik dat ik steeds meer op je lijk. Ik heb niet jouw neus en niet jouw oren maar, Tsjêbbe, we lijken zo ontzettend op elkaar.

10 reacties op “Ik lijk steeds meer op jou”

Beste Wypkje, ik zou graag met jou in contact willen komen. Ik heb een scheepsfluitje van je opa Rein Hitman uit Winsum.
Er zit een heel verhaal aan vast. Ik vind het plezierig om het te mogen delen, maar niet via deze blog.
Is het jou genegen om contact met mij te maken via het mail adres dat ik op geef?
Met vriendelijke groeten van Jeanine Haarbrink

Mooi geschreven Wypkje! Toeval bestaat niet ! Ik weet dat uit ervaring. Ik herken het: de muziek en andere gebeurtenissen in relatie tot mijn dochters en gebeurtenissen in mijn leven. Het is soms verdrietig, maar geeft ook steun en het gevoel dat ze er ‘nog zijn’! Ik hoop dat je dat ook zo met je vader ervaart.

Lieve Wyp, wat moet ik hier nu op zeggen in deze voor ons beiden zo bijzondere week… Liefs en knuffel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.