Categorieën
Blog

Een hiep-hoera voor onze koning

Het hagelt, het waait en de gevoelstemperatuur ligt rond het nulpunt. Het is vandaag een warme winterdag en de voorspellingen voor woensdag, koningsdag, zijn niet veel beter. Het wordt de koudste koningsdag ooit, ook omdat het nog maar de derde editie is. In 1948 werd de eerste koninginnedag gevierd. In 1948 was het nog doodgewoon, maar anno 2016 lijkt een koningshuis ouderwets.

Een ander woord dan ouderwets kan ik er ook niet voor bedenken. Argumenten schiet ik te kort. Ik weet eigenlijk niets over het koningshuis. Af en toe lees ik een opiniestuk over onze nog levende adelen, nooit positief. Bijna iedereen die ik spreek of waarvan ik iets lees, is fel tegen het koningshuis. Waarom, dat weet ik niet. Iets met ons belastinggeld of zo.

Niets is wel heel weinig, ik weet wel iets over het koningshuis. Ik weet dat onze koning een handtekening onder nieuwgevormde of aangepaste wetten moet zetten. Waarom, dat weet ik dan weer niet. Ik geloof dat de enige verklaring daarvoor zijn blauwe bloed is en ja, dat vind ik ouderwets. Ik zou graag willen kiezen wie voor mij kiest aan welke regels ik mij moet houden.

Ik heb een mening over het koningshuis, voornamelijk gebaseerd op uiterlijk. Zo vind ik Willem Alexander een afschuwelijk lelijke man en Máxima een uitzonderlijk prachtige vrouw. Ik begrijp maar niet dat, met al onze belastingcenten, Willem nou niet even zijn tanden laat bleken. Maar ik begrijp ook weer niet helemaal waarom Máxima een jurkje met swastikaborduursels erop draagt.

Ik weet hoe ze heten, op twee van de prinsesjes na. Amalia, die ken ik nog, maar dat is niet het prinsesje dat óf heel erg last had van zenuwen, óf een Touretteticje vertoonde, vorig jaar bevrijdingsdag. Kaart het aan, denk ik dan, jullie zijn publieke figuren. Maar dan bedenk ik me dat het ook eigenlijk niemand wat uitmaakt – zo bekend zijn ze niet. En dat meisje heeft er ook niet voor gekozen altijd maar meegesleurd te worden in pastelkleurige jurkjes.

Een pastelkleurig winterjasje dit jaar, hoogstwaarschijnlijk. Het wordt koud deze koningsdag en de Van Oranje-Nassaus zullen wel weer door Nederland trekken om handjes te schudden. Want dat is wat ze doen, onze koning en koningin. En handtekeningen zetten, zo heel af en toe. Ik begrijp niet waarom iedereen daar nou zo op tegen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.