Categorieën
Blog

De opkomst van de blanke boy

Het is een rare tijd, 2015. De Noordpool verandert in een tropisch vakantieoord, Bruce verandert in Caitlyn, hip hop verandert in schreeuwende goudgetande zwarte mannen met een spraakprobleem en onze lieve, jonge jongens die voorheen niets liever deden dan voetballen en gamen, veranderen in blanke boys.

Blanke boys, ook wel blanke jongens, white boys, fuckboys of sukkels genoemd, maken tegenwoordig deel uit van een populaire cultuur, de social media cultuur. En omdat anno 2015 niets meer van social media weg te denken is, verdwijnen ook de blanke boys niet meer uit ons beeld. En net als dat ongewenste vakantieoord, zie ik dit als een probleem van wereldbelang. Blanke boys zijn namelijk een zeurende zweer in zowel het straatbeeld als het breedbeeld.

Het is niet zozeer de huidskleur, die maakt dat blanke boys zo verschrikkelijk zijn. En ter verduidelijking: niet iedere blanke jongen is een blanke boy. Als je duidelijk wilt hebben wat een blanke boy is, zoek dan je lokale discotheek op op Facebook, en bekijk de uitgaansfoto’s van afgelopen zaterdag. Blanke boys galore. De jurkjes die als shirt gedragen worden, de petjes die achterstevoren op hun begelde manen staan, de geconstipeerde Justin Bieberblik, en een air waar hun Nikes ‘u’ tegen zeggen.

Het taalgebruik in deze blog is net even wat anders dan normaal, maar dat is juist om met de blanke boys te levelen. Want blanke boys heten niet voor niets ‘blanke boys’. ‘Witte jongens’ klinkt lang niet zo cool. Blanke boys zijn uiterst geamerikaniseerd, en dit blijkt niet alleen in hun uiterlijk, maar ook in hun taalgebruik en gedrag. De voorloper van de blanke boy is namelijk de oranje boy, die bekend werd door Jersey Shore. Het verschil hierbij is enkel dat de blanke boys de ‘G’ uit ‘GTL’ klaarblijkelijk achterwege laten. (Voor de ouderen: Google)

Leeftijd is bij de beoordeling van deze jongens erg belangrijk. Van een veertienjarige begrijp ik namelijk heel goed dat hij mee wil doen met de trend en, kom op, als ik een jongen was zou ik er ook als Justin Bieber uit willen zien. En ik geloof dat het algemeen bekend is dat puberjongens denken met hun geslachtshoofd. Maar als jij je tienerjaren (ruim) gepasseerd bent, hoop ik dat jouw brein zich zodanig heeft ontwikkeld dat deze gestegen is naar dat andere hoofd van je.

Het hangt samen met nog een trend die vrij populair is op social media, en dat is vrouwontering. Hierin ben ik hypocriet, want ik doe hier zelf aan mee. Vrouwontering op social media ligt namelijk bij de vrouwen zelf. Selfies in niets-verhullende kleding, buttpics, en de goddelijke verering van vrouwen zoals Kim Kardashian, Amber Rose en Niykee Heaton (ik volg ze alle drie op Instagram en dat is top), zorgt ervoor dat de blanke boys dit als standaard benoemen, en geen gemeend respect meer voor vrouwen op kunnen brengen. En dit heeft een direct effect op mij, waardoor ik het even erg acht als smeltende ijskappen.

Er is één voordeel bij blanke boys: ze vechten als meisjes. De transitie van witte jongen naar blanke boy gaat gepaard met jurkjes, pruillipjes en zoete mixdrankjes – en de kracht van een pre-puberaal meisje. Ik keur vechten absoluut niet goed, maar girlfights zijn nou eenmaal razendpopulair op social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.